Kwekerij Noordpoel

Over Kwekerij de Noordpoel:

Kwekerij de Noordpoel B.V. is een onderdeel van de Noordpoel Groep, die verder bestaat uit Handelsonderneming de Noordpoel B.V. Kwekerij de Noordpoel is in april 1997 opgericht door de broers Arnoud en Mathijs van der Knaap, beide net klaar met hun opleiding/studie.

Gebruikte potjes

Reeds sinds het begin van de jaren 90 hadden zij samen een “handeltje” in gebruikte potten, wat nog steeds de hoofdactiviteit van H.O. de Noordpoel is. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de in- en verkoop van gebruikte potten en containers. In het voorjaar van 1997 ontstond het idee om een vaste planten kwekerij te beginnen.

De naam

De plannen werden snel uitgewerkt en de planten (uitgangsmateriaal) werden snel besteld. In mei 1997 lagen er twee eenvoudige containervelden met een totale oppervlakte van geen 3000 m2. Het feest kon beginnen. Daar de naam “Van der Knaap” al volop op de veilingen werd gebruikt, zochten we een andere naam. Omdat de kwekerij tussen de Noorddammerweg en de Poelweg ligt, werd voor de naam Noordpoel gekozen. In de kwekerij van onze ouders hebben we een kantine en kantoortje gemaakt en zo hadden we een mooie stek om te beginnen.

De start
We gingen met frisse moed van start. Echter, toen we net de eerste planten gingen afzetten, sloeg het noodlot toe. Een enorme windhoos op 7 juni 1997, maakte onze kwekerij snel weer met de grond gelijk. De kas van de buren stormde plat en het glas lag overal op onze kwekerij. Het containerveld was totaal vernield, de beregening door het glas geperforeerd en alle planten lagen bezaaid met glas. Toch geloofden we in onze ideeën en zetten we door. Het glas werd opgeruimd en de planten weggegooid. De kwekerij werd uitgebreid tot 5000 m2. Het jaar breidde we de kwekerij uit tot 7500m2 en vonden we de kwekerij groot genoeg.

De uitbreiding

Echter, zoals iedereen nu weet is dat niet het geval geweest. Omdat we de afzet van onze planten redelijk onder controle hadden, kwam in 1999 kwam het idee om het nog braakliggende land van opa van der Knaap over te nemen. In 2000 was de helft (circa 15.000 m2) al in gebruik en aan het eind van dat seizoen was ons containerveld van ruim 30.000 vierkante meter een feit, en stond het vol met vaste planten. Het veld werd uitgerust met 2 overgewaswagens (spuitbomen). Tevens werden de eerste mensen in vaste dienst aangenomen.

De verhuizing
In het vroege voorjaar van 2001 verrees er aan de Poelweg een grote schuur met een klein kastje erachter. Begin maart 2001, net de aanvang van het nieuwe seizoen, zijn we verhuisd naar de Poelweg 22. Daar konden we onze klanten vol trots onze nieuwe bedrijfsruimte laten zien, ingericht met kantoor en kantine en een grote verwerkingsruimte..

De vooruitgang
Zo zijn er alweer vier seizoenen achter de rug en is er veel verandert. Elk jaar leerden we weer meer. De kwaliteit van onze planten en onze service zijn in de loop der jaren flink verbeterd. Hier blijven we aan werken. In de loop der jaren hebben we menig exporteur en inkooporganisatie (van klein tot mega groot) aan onze klantenkring toegevoegd . Tevens hebben we een nauwe samenwerking met een aantal collega kwekers, om het assortiment zo breed mogelijk te maken en om gezamenlijk grote orders aan te kunnen.

De voltooing

Inmiddels huurden we in het vroege voorjaar op diverse lokaties kasruimte voor een korte periode. Omdat dit geen ideale situatie was, besloten we in 2004 de buurman erbij te kopen. Op 1 september was dit een feit. Deze voormalige rozenkwekerij (Jahenzo) is in de afgelopen winter omgetoverd tot een 14.000 vierkante meter grote vaste planten kas, die naadloos aansluit onze containervelden buiten. Het lijkt er op dat Kwekerij de Noordpoel in de loop der jaren aardig kompleet is geworden.

De toekomst
Welke plannen er nog meer in het vat zitten? Dat weten we momenteel zelf nog niet. Met onze huidige kwekerij en ons enthousiaste team van vaste medewerkers zijn we in staat om in te spelen op de wensen van onze klanten. We zijn druk bezig om naast MPS-A ook Florimark gecertificeerd te worden. Door in te spelen op de wensen van onze klanten en te voldoen aan de huidige milieueisen, denken we ook in economisch moeilijke tijden een duidelijke bestaansrecht te hebben. Wat de volgende stap ook gaat worden, we houden u op de hoogte. U kunt natuurlijk ook altijd zelf een kijkje op onze kwekerij komen nemen!

www.noordpoel.nl